Bright green palm leaves against sunny blue sky, coconut tree. Summer tropical exotic background

De eilandengroepen van Kiribati

Kiribati, officieel de Republiek Kiribati, is een eilandnatie in de Stille Oceaan. Het wordt geleid door een president en een parlement. Het land is verdeeld in 33 atollen en een eilandgroep. De eilandengroepen van Kiribati zijn:

-Banaba (Ocean Island)
-Gilbert Islands
-Line Islands
-Phoenix Islands

Kiribati is een republiek met een president en een parlement. Het land is lid van de Verenigde Naties, de Wereldbank en de Internationale Monetaire Fond.

De Gilbert-eilanden

De Gilbert-eilanden zijn het noordelijke deel van Kiribati en bestaan uit 16 eilanden. Het grootste eiland is Banaba (Ocean Island), waar de hoofdstad Bairiki ligt. De andere eilanden zijn Butaritari, Makin, Marakei, Abaiang, Tarawa, Abemama, Kuria, Aranuka, Arorae, Kanton, Birnie, Nikunau, Maiana, Tabuaeran (Fanning Island) en Beru.

De Phoenix-eilanden

De Phoenix-eilanden zijn het zuidelijke deel van Kiribati en bestaan uit 8 eilanden. Het grootste eiland is Rawaki (Phoenix Island), waar de hoofdstad Kanton ligt. De andere eilanden zijn Manra, Ailinginae, Ailinglaplap, Jabi, Tabuaeran (Fanning Island), Teraina (Washington Island) en Kiritimati (Christmas Island).

De Line-eilanden

De Line-eilanden zijn een groep van 33 eilanden ten westen van de Gilbert-eilanden. De grootste eilanden zijn Kiritimati (Christmas Island), Tabuaeran (Fanning Island) en Teraina (Washington Island). Andere bewoonde eilanden zijn Abemama, Arorae, Butaritari, Kuria, Maiana, Makin, Marakei, Nikunau, Tarawa en Abaiang.

Een eilandengroep in de westelijke Stille Oceaan

De Eilandengroepen van Kiribati zijn een eilandengroep in de westelijke Stille Oceaan. De eilanden zijn geografisch verdeeld in drie groepen: de Gilbert-eilanden, de Phoenix-eilanden en de Line-eilanden.

De Gilbert-eilanden zijn het noordelijke deel van Kiribati en bestaan uit 16 atollen en een eilandketen. Het grootste eiland in de groep is Banaba (Ocean Island), met een oppervlakte van ongeveer 3 km2. De andere eilanden zijn kleiner, met een totaal oppervlakte van ongeveer 100 km2.

De Phoenix-eilanden zijn een groep van 8 atollen en 2 eilanden, gelegen ten zuiden van de Gilbert-eilanden. Het grootste eiland is Nikumaroro, met een oppervlakte van ongeveer 3 km2. De andere eilanden zijn kleiner, met een totaal oppervlakte van ongeveer 50 km2.

De Line-eilanden zijn een groep van 22 atollen en eilandketens, gelegen ten oosten van de Phoenix-eilanden. Het grootste eiland is Kiritimati (Christmas Island), met een oppervlakte van ongeveer 150 km2. De andere eilanden zijn kleiner, met een totaal oppervlakte van ongeveer 200 km2.

Andere weetje en informatie over de eilandengroepen van Kiribati

De Phoenix-eilanden zijn belangrijk voor Kiribati vanwege het strategische belang ervan in de Stille Oceaan. De eilanden zijn een belangrijke stop voor schepen die vanuit Australiƫ of Nieuw-Zeeland naar Noord-Amerika varen en bieden een goede uitvalsbasis voor de verdediging van de westelijke Stille Oceaan.

Kiritimati is het grootste atol van de wereld en heeft een rijke biodiversiteit. Het eiland is een belangrijke broedplaats voor verschillende soorten vogels en reptielen en is een belangrijk toeristisch gebied. De andere eilanden in de groep zijn kleiner en minder bekend, maar bieden ook prachtige stranden en ongerepte natuur.

Kiribati, gelegen in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan, bestaat uit 33 eilanden. Het land wordt verdeeld in drie eilandengroepen: de Gilbert-, de Phoenix- en de Line-eilanden. De grootste en bekendste eilanden zijn Banaba (Ocean Island) en de Gilbert-eilanden, waarvan de hoofdstad Tarawa is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.