Aerial View of Island With White Sand and Boats

Het eiland Banaba van Kiribati

Banaba is een eiland in de midst van de Grote Oceaan, en is het hoofdeiland van de Republiek Kiribati. Banaba is een koraaleiland dat is ontstaan door vulkanische activiteit, en is daardoor inheems zeer rijk aan mineralen. De bevolking van het eiland is afkomstig van Micronesië, Polynesië en Melanesië, en heeft daardoor een diverse cultuur. Banaba is een belangrijk toeristische bestemming van Kiribati, en biedt een unieke ervaring voor bezoekers.

Banaba is een eiland in Kiribati, afkomstig uit Micronesië, Polynesië en Melanesië. Dit maakt het een unieke bestemming, die een breed scala aan cultuur en tradities biedt. Het eiland is een belangrijke toeristische trekpleister, die bezoekers een unieke ervaring biedt.

Een eiland in Melanesië

Banaba is een eiland in Melanesië en maakt deel uit van Kiribati. Het eiland is uniek vanwege de vele verschillende culturen en tradities die hier aanwezig zijn. Banaba is een belangrijke toeristische trekpleister en biedt bezoekers een unieke ervaring. Het eiland heeft vele mooie stranden, koraalriffen en een rijke biodiversiteit. Er zijn ook verschillende historische en culturele bezienswaardigheden te bezoeken op het eiland.

Banaba is een eiland in de Stille Oceaan dat deel uitmaakt van de Republiek Kiribati. Het eiland was oorspronkelijk bekend als Ocean Island en werd in 1900 ontdekt door de Britse onderzoeker Albert Ernest Markham. Banaba is ongeveer 1,8 km² groot en is gelegen op ongeveer 1.500 km ten oosten van Australië. Het eiland is bekend vanwege zijn rijke reserves aan fosfaat en is daarom ook bekend als “fosfaateiland”. Banaba was ook de eerste plek waar de Amerikaanse onderzoeker David Stanley Leary in 1920 een meteoriet ontdekte.

In Kiribati is Banaba bekend als “Ocean Island”, terwijl in Japan het eiland bekend staat als “Nauru Island”. Banaba is het enige eiland van de Republiek Kiribati dat niet deel uitmaakt van de Gilbert-eilandengroep. In Kiribati wordt Banaba beschouwd als een afzonderlijk eiland en maakt het geen deel uit van de Gilbert-eilandengroep.

De oorsprong van Banaba

Banaba was oorspronkelijk bewoond door de Micronesische bevolking van de Gilbert-eilanden, maar werd in 1900 veroverd door de Britten. Het eiland werd gebruikt als een strategische militaire basis tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd het eiland aangevallen door Japanse troepen en werden er veel gebouwen vernietigd.

Na de oorlog nam de bevolking van Banaba snel toe vanwege de immigratie van Micronesische arbeiders die naar het eiland kwamen om te werken in de fosfaatmijnen. De bevolking van Banaba bestaat momenteel uit ongeveer 3.000 mensen. De hoofdstad van Banaba is Bikenibeu.

Banaba is een klein eiland in de Grote Oceaan, ongeveer 100 kilometer ten westen van Kiribati. Het eiland is ongeveer 3 kilometer lang en 1,5 kilometer breed. Banaba is het westelijkste eiland van de drie eilandengroepen van Kiribati.

De bevolking van Banaba is afkomstig van Micronesische arbeiders die in de 19e eeuw naar het eiland kwamen om te werken in de fosfaatmijnen. De bevolking van Banaba bestaat momenteel uit ongeveer 3.000 mensen. De hoofdstad van Banaba is Bikenibeu.

Een arm eiland

Banaba is een van de armste eilanden van Kiribati. Het verkeer op het eiland is beperkt tot wandelingen en fietsen. Er is geen luchthaven en het enige schip dat het eiland aandoet is een veerboot die eenmaal per maand vanuit Kiribati komt.

De inkomsten van het eiland komen voornamelijk uit de verkoop van fosfaat en kopra (gedroogde kokosnootschil). Banaba was een van de belangrijkste producenten van fosfaat in de wereld, maar de mijnen zijn inmiddels gesloten. Het eiland heeft nu moeite om zijn bevolking te onderhouden.

Kiribati heeft in recente jaren hulp gekregen van onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en Japan om de levensstandaard op Banaba op te krikken. In 2005 is er een weg aangelegd tussen de twee dorpen op het eiland. Dit was de eerste asfaltweg op het eiland en het heeft de levensstandaard van de bevolking aanzienlijk verbeterd.

Banaba, ook bekend als Ocean Island, is een koraaleiland in Kiribati. Het is het enige bewoonde eiland van de Kiribati-archipel en telt ongeveer 3.000 inwoners. Het eiland is slechts 4,5 kilometer lang en 2,4 kilometer breed. Banaba is het westelijkste punt van Kiribati en ligt ongeveer 2.000 kilometer van Australië.

Een vulkanisch eiland

Banaba is een vulkanische eiland en de inwoners leven vooral van de landbouw. Er wordt rijst, suikerriet, cassave en taro geteeld. Het eiland heeft een uniek microklimaat, waardoor er veel tropische fruitsoorten groeien, zoals mango’s, ananas en citrusvruchten.

In de 19e eeuw ontdekten Europese kolonisten dat het eiland rijk was aan fosfaat. Het fosfaat werd gebruikt om meststoffen te maken en Banaba werd een belangrijke handelspartner van Australië en Nieuw-Zeeland. In de 20e eeuw werd het eiland echter verwoest door mijnbouwactiviteiten. De bevolking werd verbannen en het eiland werd vrijwel onbewoonbaar.

In de jaren 1970 kwamen er weer bewoners op het eiland wonen en werd er hard gewerkt om het eiland op te bouwen. In 2005 is er een weg aangelegd tussen de twee dorpen op het eiland. Dit was de eerste asfaltweg op het eiland en het heeft de levensstandaard van de bevolking aanzienlijk verbeterd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.